eendaagse cursus

Eendaagse cursus Autisme en Gehechtheid

De Loekemeijermethode heeft een unieke kijk op autisme. Want is vreemd of onaangepast gedrag echt zo raar? De Loekemeijermethode leert je gedrag herkennen en goed interpreteren. Bovendien krijg je een specifieke werkwijze aangereikt om jouw cliënten nog beter te begeleiden.

Spreekt de Loekemeijermethode je aan en wil je weten hoe je jouw cliënt met autisme kan laten ontwikkelen in de gehechtheid? Voel je welkom en meld je aan voor de eendaagse cursus Autisme en Gehechtheid. Tijdens de cursusdag ervaar je de meerwaarde van het gebruik van Loekemeijermethode in de hulpverlening aan kinderen, jongeren en volwassenen met autisme.

In een klein groepje en onder leiding van Yvonne Loekemeijer, de ontwikkelaar van de Loekemeijermethode, maken we er samen een leerzame dag van. Door de groep klein te houden is er voldoende aandacht voor iedereen.

Inhoud en doelen

Aan de hand van de gehechtheidstheorie en het gehechtheidsschema plaatsen we gedragingen, die iemand met autisme wel of nog niet laat zien, in de juiste ontwikkelingsfasen binnen de gehechtheid (de ontwikkeling van de gehechtheidsrelaties, de emotionele en sociale ontwikkeling).

Na een theoretische uitleg over (de visie van) de Loekemeijermethode is er veel ruimte voor casuïstiek. Onderbouwd door de gehechtheidstheorie wordt er steeds een vertaling gemaakt naar de praktijk. Ook gaan we uitgebreid in op hoe er met Actieve Nabijheid kan worden aangesloten bij de ontwikkelingsfasen van de gehechtheid waarin een kind, de jongere of volwassene zich bevindt. Je leert om ontwikkeling mogelijk te maken en om hulpverlening te bieden op basis van (aan)voelen i.p.v trucjes aanleren op cognitief niveau. Ten slotte geven we meer informatie over de (wetenschappelijke) resultaten die geboekt worden met de methode.

Tijdens deze cursusdag:

 • maak je kennis met de Loekemeijermethode;
 • ervaar je de meerwaarde van het gebruik van de Loekemeijermethode in je werk;
 • maak je kennis de gehechtheidstheorie over autisme en gehechtheidsontwikkeling;
 • leer je gedragingen, die kinderen, jongeren en volwassenen met autisme wel of nog niet laten zien, plaatsen binnen de ontwikkelingsfasen van de gehechtheid (bestaande uit de ontwikkeling van de gehechtheidsrelaties, de emotionele en sociale ontwikkeling);
 • leer je de aanleiding van gedragingen van jezelf, je partner, kind of andere naaste duiden;
 • leer je de oorzaken van stress bij autisme herkennen;
 • leer je onderscheid maken tussen (aan)voelen en cognitie;
 • leer je hoe je zelf middels ‘Actieve Nabijheid’ gericht met de hulpverlening kan aansluiten om gehechtheidsontwikkeling bij autisme mogelijk te maken.

Datum, kosten en locatie

Zorgprofessionals die werken met kinderen, jongeren en/of volwassenen met autisme.

Data eendaagse cursus Autisme en Gehechtheid:

 • Dinsdag 25 juni van 10:00u-16:30u
  Deze cursusdag is volgeboekt! Stuur ons een e-mail als je op de wachtlijst geplaatst wilt worden.
 • Dinsdag 10 september van 10:00u-16:30u

De kosten voor de workshop bedragen per persoon €195,- excl. btw.

De benodigde lesmaterialen, koffie, thee, lekkers en lunch zijn bij de prijs inbegrepen.

De opleidingsdagen vinden plaats bij Yvonne Loekemeijer in Eindhoven.

Incompany: op aanvraag

Meer informatie

Opleiding tot gehechtheidsonderzoeker

Wil je de Loekemeijermethode en het wetenschappelijk gevalideerde onderzoeksinstrument ADAut in je eigen praktijk gebruiken? Dat kan! Er zijn nog enkele opleidingsplaatsen beschikbaar.
Meer informatie