Gerichtheid en gehechtheid

Gerichtheid en gehechtheid 2018-06-19T07:16:35+00:00

Gerichtheid en gehechtheid

“Nieuwsgierigheid is de basis van gerichtheid. Als je vanuit nieuwsgierigheid je aandacht ergens op richt, heb je de mogelijkheid tot bewustwording en ontwikkeling.”

Iemands vermogen om zijn aandacht vanuit zichzelf te kunnen richten is de basis van zijn ontwikkeling. Een kind, jongere of volwassene zal namelijk eerst zijn aandacht vanuit zichzelf ergens op moeten richten, voordat hij zich van datgeen bewust kan worden. “Vanuit zichzelf de aandacht richten” houdt in dat iemand vanuit ongedwongenheid, nieuwsgierigheid en motivatie zijn aandacht richt.

De ontwikkeling van die gerichtheid gaat bij iemand met autisme niet vanzelf. Een kind, jongere of volwassene met autisme is vaak nog niet automatisch gericht op (het innerlijk van) de gehechtheidspersonen, zichzelf en anderen. Hierdoor verloopt de ontwikkeling op deze gebieden niet vanzelf en komt de gehechtheidsontwikkeling van iemand met autisme stil te staan in een lage ontwikkelingsstap.

Om stappen te zetten in de gehechtheidsontwikkeling, is het noodzakelijk dat iemand eerst vanuit nieuwsgierigheid en vanuit zichzelf de aandacht gaat richten op (het innerlijk van) de gehechtheidspersonen, zichzelf en anderen. We maken binnen het domein gehechtheidsontwikkeling dan ook onderscheid tussen drie gerichtheden, die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, namelijk de:

  • de gerichtheid op de gehechtheidspersonen (ontwikkeling van de gehechtheidsrelaties)
  • de gerichtheid op zichzelf (emotionele ontwikkeling)
  • de gerichtheid op anderen (sociale ontwikkeling)