Gehechtheidsontwikkeling en autisme

Gehechtheidsontwikkeling en autisme 2018-06-19T07:25:10+00:00

Gehechtheidsontwikkeling en autisme

Iemand met autisme doorloopt dezelfde opeenvolgende ontwikkelingsstappen van de gehechtheid als iemand die zich gemiddeld ontwikkelt, dit proces begint echter met een achterstand en verloopt veel langzamer dan gemiddeld.

De ontwikkeling van de gehechtheid en daarmee de drie verschillende gerichtheden, ofwel ontwikkelingsgebieden verlopen via een vast patroon van opeenvolgende stappen. Per gerichtheid dienen er acht ontwikkelingstappen te worden doorlopen om tot basale wederzijdse gehechtheid te komen.

Iemand met autisme heeft bij de geboorte vaak al een achterstand in de gehechtheidsontwikkeling en bevindt zich na de geboorte, in tegenstelling tot een gemiddelde ontwikkeling, in de Beginfase in plaats van in Ontwikkelingsstap 1. Hij doorloopt, net als iemand die zich gemiddeld ontwikkelt, dezelfde opeenvolgende ontwikkelingsstappen van de gehechtheid. Dit proces begint echter met een achterstand, verloopt veel langzamer dan gemiddeld en gaat niet vanzelf voort.

Doordat de ontwikkeling niet vanzelf voort gaat, komt de gehechtheidsontwikkeling bij autisme vaak stil te staan in een lage ontwikkelingsstap. De manier waarop sensorische prikkels worden verwerkt, is van grote invloed op het verloop van het gehechtheidsproces.